Posvátné kakao u Vás doma
- 09.05.2022
- Novinky
- 0 Komentáře
Jak připravit lahodný kakaový nápoj dle tradičního mayského předpisu Nany Mariny Cruz z Guatemaly
Šálek kakaa se v guatemayském světě tradičně pije jako nápoj k Oslavě Života, anebo při příležitosti ohňové ceremonie. Podle slov Nany Mariny Cruz se nemá se pít pokud je člověk smutný a neradostný. Například po bezprostřední ztrátě blízké duše. To pak může kakao ovlivnit jeho náladu a chování nepřiměřeně. Pije se nejlépe v bezpečném a otevřeném prostředí, kde se člověk může zjemnit a odevzdat Kakaovému Spiritu. Kakao pijeme pro uvolnění, zvnitřnění, zklidnění, uzemnění, provází při modlitbě. Vyladí mysl a tělo pro meditaci, yogu, pomůže při cestě k vizi, doprovodí hru na hudební nástroje, zpěv anebo jinou duševní činnost.
Samotná příprava nápoje může začít očištěním kvalitní kakaové hmoty vykuřovadlem, tradičně se v Guatemale pálí kopál, případně použijte jinou pryskyřici. V nouzi postačí kvalitní vonná tyčinka. Vizualizujte, připojte svůj záměr či přání, a přitom hmotu pokrájejte na malé kousíčky. K dlouhodobé kakaové dietě je doporučováno množství 25 - 30 g denně, s minimálně 100ml vody na porci, vždy ráno na lačno místo prvního jídla. Pro ceremoniální verzi krájíme 40 až 50 gramů kakaové hmoty na osobu, rozhodně ne více. Děti, těhotné ženy, lidé se slabým srdcem či užívající antidepresiva, anxiolytika anebo dlouhodobě jiná farmaka, by měli začít s poloviční dávkou, a postupně, pokud se cítí dobře, si přidávat.
Samotná příprava kakaového nápoje je průzračně prostá. Je však třeba jisté hbitosti, soustředěnosti a pozornosti. Uvařte si vodu, ať je co nejvíc horká. Do hrnce se silným dnem vsypte nakrájenou kakaovou hmotu, a míchejte. Začne se velmi brzy rozpouštět. Přetáhnete-li čas rozpouštění, začne se připalovat, což nechcete. Pokud potřebujete zpomalit proces, rendlík odstavte z ohně. Vody použijte tolik, kolik chcete mít nápoje. Tedy na šálek 300ml, přidejte stejně horké vody. Případně přidejte, ale vždy horkou. Nechte alespoň jednou pořádně probublat, pak ztlumte plamen a nechte dál 5 minut probublávat na mírném ohni. Poté hrnec odstavte a nalijte do připravených šálků. Hotový kakaový nápoj se dle tradice kmene Tzʼutujil, od kterého pochází naše nejoblíbenější kakaová ceremoniální hmota, podává výhradně bez cukru a mléka. Pouze dětem se sladí medem. Různé kmeny Mayů a Aztéků, či jihoamerických národů, přidávají do kakaového nápoje navíc také chilli a další koření, a dokonce snad i další pralesní byliny. Dle slov Nany Mariny, je přidávání například okvětních plátků květin, již nový způsob podávání kakaa, který není tradiční, a je to spíš věcí jakéhosi módního trendu. Máte-li však chutě :-) zkoušejte dle libosti chuťových pohárků.
Kakao se doporučuje popíjet v klidu, nebo v pohroužení o samotě(a zároveň však společně s Kakaovým Spiritem), společně v kruhu, kolem oltáře, se zapálenou svíčkou, či ohněm, v pohodovém a bezpečném prostoru, pročištěným a provoněným vykuřovadlem pro speciální účinky či nálady.
K oslavě vždy přizvěte Ducha Kakaa, a také Prababičku času, Ixmucane, mayskou patrónku Kakaa. Přivolejte své ochranné nagualy, bohy či bohyně, domácí bůžky, skřítky či šotky, zkrátka všechny, se kterými chcete oslavovat život a jeho radosti!!!
Vyberte si svou kakovou hmotu...
Zanechat odpověď Zrušit odpověď