Blog

CO JE PRO VÝROBCE ČOKOLÁDY AJALA DŮLEŽITÉ?

CO JE PRO VÝROBCE ČOKOLÁDY AJALA DŮLEŽITÉ?

AJALA znamená v mayském jazyce probuzení. AJALA je čokoládová manufaktura z Brna. Čokoláda AJALA touží probudit vaše chuťové pohárky, chce ukázat, jak doopravdy chutná pravá čokoláda připravená jen z výběrových kakaových bobů a třtinové šťávy. Taková čokoláda, která není nezdravou cukrovinkou, ale opravdovým pokrmem bohů plným chuti a zdraví prospěšných látek. Nenajdete v ní žádné zjemňující přísady, tuky ani jiné přidané látky, zato obsahuje velkou porci Lásky. Manufaktura AJALA vytváří udržitelné vztahy mezi farmáři i lidmi milujícími čokoládu a zodpovědným přístupem se stará o blaho naší planety.

Kvalitní vysokoprocentní čokoláda obsahuje antioxidanty. Obsahuje theobromin, který má podobně povzbuzující účinky jako kofein. Kakaovník se pěstuje v tropických oblastech po celém světě, přičemž se rozlišují tři odrůdy: forastero, criollo a trinitario. Nejkvalitnější a nejvzácnější je odrůda criollo.

CO JE PRO VÝROBCE ČOKOLÁDY AJALA DŮLEŽITÉ?

ČAS Přeměna kakaového bobu v tabulku čokolády trvá v manufaktuře asi deset dní. To je opravdu hodně času, každá hodina navíc, se ale vyplatí. POCTIVÝ PŘÍSTUP Možná už si to ani neuvědomujeme, ale průmyslově vyráběné čokolády (což jsou vlastně všechny, které najdete v supermarketech) pochází od několika málo firem. Ty se soustřeďují na snižování nákladů a vyšší prodeje i za cenu horší kvality samotné čokolády. KVALITA Se supermarketovovou čokoládou je to těžké. Nikdy vás plně neuspokojí, takže chcete stále víc a často ji spořádáte na posezení. Naše čokoláda zaměstná vaše chuťové i čichové buňky, donutí vás přemýšlet, a podobně jako ve víně, v ní naleznete mnoho překvapivých tónů. To vše je zárukou, že vám jedna malá tabulka vydrží dlouhou dobu.

VÝROBA ČOKOLÁDY Za opravdovou a komplexní chutí čokolády Ajala jsou nejen poctivé suroviny -kakaové boby a panela – šťáva z cukrové třtiny, ale také pracovní postup, v němž se nic nedá ošidit.

TŘÍDĚNÍ Kakaové boby k nám od farmářů dorazí řádně fermentované a usušené. My je nejdříve ručně probereme a protřídíme. Hledáme cokoli, co tam nepatří, třeba vlákna z pytle nebo kamínky. Pryč musí také všechny prasklé či defektní boby, aby v čokoládě bylo jen to nejlepší. Prostě Popelka hadr. Občas se někdo diví, že toho vyhodíme docela dost, ale právě tyhle detaily tvoří rozdíl mezi hodně dobrou a vynikající čokoládou.

PRAŽENÍ A DRCENÍ Po důkladné kontrole kakaové boby velmi šetrně upražíme. Nízká teplota pražení nám pomůže vytvořit ten nejlepší chuťový zážitek a zároveň zachová co nejvíce zdraví prospěšných látek. Po upražení a zchlazení boby nadrtíme a zbavíme slupek. Tento proces se odborně nazývá winnowing a my jsme si na něj postavili vlastní stroj.

MLETÍ Po odstranění slupek zůstanou tzv. nibsy, nadrcené kakaové boby, které jsou samy o sobě velmi chutné. Naše práce dále pokračuje mletím v melangeru – žulovém mlýně. Tento způsob zpracování je k bobům velmi šetrný, protože se zahřívají pouze přirozeným třením. V této fázi také přidáváme jedinou další surovinu, kterou je sladká panela (sušená třtinová šťáva). Boby se v melangeru melou 2-3 dny.

STAŘENÍ Jakmile je čokoláda namletá, necháváme ji v čokoládových blocích odpočívat - stařit. Chce to čas, aby doběhly všechny procesy započaté mletím a my mohli čokoládovou hmotu konečně přeměnit v tabulku čokolády.

TEMPEROVÁNÍ - aneb novodobá alchymie  Temperace představuje proces zahřátí, zchlazení a opětovného zahřátí, díky kterému se sjednotí krystalická struktura čokoládového másla a čokoláda je pak krásně lesklá a křupe. Jde o velmi důležitou činnost, s níž nám pomáhá speciální temperovací stroj. Čokoládu následně plníme do forem a chladíme.

Čokolády AJALA pořídíte v našem krámě... mňam :-)

Zanechat odpověď

Přihlásit se

Megamenu

Porovnat0Můj seznamu přání0

Váš košík

V košíku již nejsou žádné položky