BEZ LEPKU / QUINOA
- 05.11.2015
- Novinky
- 0 Komentáře
Čeleď: Chenopodiaceae
Rod: Chenopodium
Druh: quinoa
Nativní názvy: kinwa, kinuwa
Používaná část rostliny: semena
Domorodé užití v tradiční jihoamerické etnomedicíně :
• zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek
• předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny
• příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání
• vitamin E je antioxidant, který chrání před volnými radikály
• snižuje riziko rakoviny
• působí pozitivně v buněčných membránách, zvyšuje plodnost a posiluje činnost nervové soustavy
Popis
Quinoa je dvouděložná jednoletá rostlina, dorůstající obvykle výšky 1 - 2m. Má široké, laločnaté listy uspořádány obvykle střídavě. Dřevnatý stonek je v závislosti na odrůdě rozvětvený nebo jednoduchý. v závislosti na odrůdě a může být zelené, červené nebo fialové. Kvetoucí laty vznikají z vrcholu rostliny nebo z paždí listů podél stonku. Každý lata má centrální osy, z nichž vedlejší osy vznikají buď s květy (amaranthiformní) nebo s terciárními osami, nesoucími květy (glomeruliformní). Zelené květy mají jednoduché okvětí a jsou oboupohlavní a samosprašné. Plody mají průměr přibližně 2 mm, zabarvení závisí na kultivaru. Obvyklé zabarvení semen je bílá, červená nebo černá.
Původním stanovištěm Chenopodium quinoa jsou svahy jihoamerických And, kde rostla planě a následně byla zařazena do pěstitelských systémů. Historie kulturního pěstování Quity se datuje do období před 3000 až 4000 lety, ačkoliv archeologické nálezy prokazují její konzumaci původními obyvateli již před 6000 - 7000 lety. V dobách indické říše byla považována za posvátnou plodinu, tzv. chisaya mama nebo "matka všech zrn", první semena vždy sel císař. Po dobytí Peru byla Španěli právě díky jejímu postavení v původní kultuře zakazována, její pěstování bylo potlačeno právě s ohledem na potlačení rituálních obřadů. Byla nahrazována pšenicí.
Význam této pseudoobilniny, protože vzhledem k botanické klasifikaci se o obilnině hovořit nedá, je ve výživě andského regionu nedocenitelný. Díky vysokému obsahu bílkovin, který je porovnatelný s pohankou, a dále obsahu vitamínů B, (thiamin, riboflavin, pyridoxin, kyselina listová, kys. Pantotenová), vitamínu E je dnes zařazován do kategorie tzv. superfood. Vedle toho je bohatým zdrojem Fe, Mg, Zn, K a díky minimálnímu obsahu lepku je vhodný pro celiaky. Jako vhodnou výživu zařadila NASA quinou do jídelníčku astronautů.
Výživová hodnota Chenopodium quinoa (hodnoty obsahu ve 100 g) | |||
Energie | 503 kJ (120 kCal) | ||
Uhlovodany | 21,300 g | ||
Cukry | 0,870 g | ||
Vláknina | 2,812 g | ||
Tuky celkem | 1,920 g | ||
Z toho nasycené | 0,231 g | ||
mononenasycené | 0,528 g | ||
polynenasycené | 1,078 g | ||
Bílkovina | 4,400 g | ||
Vitamíny | Stopové prvky | ||
A (eq. luteinu, zeaxanthinu) | 0,053 mg | Ca | 17,000 mg |
Thiamin (B1) | 0,107 mg | Fe | 1,490 mg |
Riboflavin (B2) | 0,111 mg | Mg | 64,000 mg |
Niacin (B3) | 0,412 mg | Mn | 0,631 mg |
Pyridoxin (B) | 0,123 mg | Ph | 152,000 mg |
Kys. Listová (B9) | 0,042 mg | K | 172,000 mg |
Cholin | 23,000 mg | Na | 7,000 mg |
Vit. E | 0,630 mg | Zn | 1,090 mg |
Semeno obsahuje také vyšší podíl saponinů, zvláště pak na povrchu, které zapřičiňují jeho nahořklou chuť. Proto je nutné před přípravou semena propláchnout ve vlažné vodě, aby se saponiny odplavily.
Zdroj: www.oroverde.cz
Zanechat odpověď Zrušit odpověď